keskiviikko 22. syyskuuta 2010

Ei kiitos meille enää!

Katsoin Yle Teemalla esitetyn dokumentin "Myrkkyä halvalla" areenasta (katsottavissa vielä muutaman päivän). Täytyy sanoa, että järkytyin. Dokumentti käsittelee vaateteollisuutta Aasiassa, vaateteollisuutta jonka suurin tilaaja on Eurooppa. Työntekijöitä sairastuu siellä ja myös täällä meillä myrkkyihin, joita vaatteisiin käytetään. Dokumentissa käsitellään myös lelutuotantoa Kiinassa. Järkyttävää, mitä myrkkyjä muovileluihin laitetaan. Ja kaikki vain sen vuoksi, että saataisiin mahdollisimman paljon ja mahdollisimman halvalla. Huh, kannattaa ehdottomasti käydä katsomassa kyseinen dokumentti.

Voin kertoa, että meille ei enää tule Kiinassa tai Intiassa valmistettuja vaatteita eikä leluja. Tämä tarkoittaa että H&M, Lindex ja monet muut halpavaateketjut ovat pannassa. En tiedä, mutta nyt ainakin tuntuu sen verran pahalta, että en todellakaan tahdo pukea lastani enkä itseäni sellaisiin myrkkyihin. Käytetään nyt olemassa olevat vaatteet loppuun mutta uusia ei tule eikä oteta vastaan.

Seuraavaksi olisikin aika pohtia ekologisia ja eettisiä lastenvaatemerkkejä. Ehdottomasti aion suosia kotimaisia (jos vain mahdollista). Myös leluja löytyy varmasti edelliset kriteerit täyttäviä, esimerkiksi puulelut, joita meillä muutenkin on jo suosittu. Tähän täytyy hieman paneutua, olen jo aiemmin koittanut suosia esimerkiksi luomupuuvillaa. Ja mm. ruokapuolella meillä käytetään paljon luomutuotteita, mutta täytyy tunnustaa, että en aiemmin ollut ajatellut vaate- tai leluasiaa näin pitkälle.

2 kommenttia:

Henna kirjoitti...

Mä meinasin etten kato koko dokkaria, mutta jos se vielä on saatavilla, niin vois kai sitä vilkasta. Se on vaan vähän niin, että ei noilta myrkyiltä loppujen lopuks voi loputtomiin välttyä. Kun esim. nää kalliit ja hyvät talvivaatemerkit, kuten esim. se Ticket sisältää ihan samoja myrkkyjä, kun noi halpavaatteetkin.. tai näin mä oon ainakin ymmärtäny, kun ei niitäkään tuoteta missään näissä lähimaissa.. ni mihis me kohta meijän lapset sitten puetaan.. leluja onkin ehkä vähän helpompi sitten valvoa ja suosia just esim. puuta ja kotimaista. Mutta vaikeita asioita on...

Marika kirjoitti...

Niinhän se on kaikelta ei voi välttyä mutta Kiinassa ja Intiassa tuotettuja vaatteita/leluja voi kuitenkin välttää jokseenkin helposti. Ja onneksi monilta isoilta kin merkeiltä (esim. pop) on jo tullut luomupuuvilla/ekomallisto, toivottavasti tähän suuntaan mennään yhä enemmän. Vaikeita asiota tosiaan mutta pikkuhiljaa ja parempaa kohti :)